Innhold

Nyttige lenker

www.tokvam.no
Service og vedlikehold

Kaos når snøen kommer

-Når det første snøfallet kommer, så blir det kaos. Det slår aldri feil, sier Ole Henrik Blengsli. Han jobber som bilberger i det familieeide bilbergingsselskapet Blengsli Bilberging sammen med faren Jo Roger.

De er kjent fra tv-serien Vinterveiens Helter som blir vist på National Geographic. Serien er inne i sin 4. sesong og følger bilbergere som er ute på oppdrag, ofte under krevende forhold.

-Vi har mye å gjøre hele året, men vinteren er nok litt ekstra hektisk og travel for oss, sier Ole Henrik. Han har jobbet som bilberger i 4,5 år og vet at gode forberedelser før vintersesongen starter er nødvendig.

Forberedelser til vintersesongen

-Jeg følger nøye med på værvarselet og så fort været slår om til minusgrader legger jeg om til vinterdekk. Det er viktig å sjekke mønster på dekkene, at piggene sitter og at kjettingen passer, forklarer Ole Henrik. 

I vintersesongen er det en utfordring å ha tilgang til nok mannskap til enhver tid. Dette gjelder både for dem som driver med bilberging og snørydding. Nedbør og kjøreforhold styrer man ikke med. 

-Det er en fordel med fleksible folk. 90 prosent av oppdragene våre skjer gjerne etter kl 16. Vi har bestandig en bakvakt og må ha oversikt over hvem som eventuelt kan steppe inn på kort varsel, sier Ole Henrik.

Husk å forberede deg til vintersesongen! Her finner du en huskeliste for hvordan du best tar vare på snørydderutstyret! 

 

Bilde av Ole Henrik som holder på å berge en trailer.

Gode forberedelser før vintersesongen starter er viktig. Det vet Ole Henrik alt om. Foto: National Geographic.

Krevende jobb

Blengsli Bilberging er stasjonert i Overhalla, en halvtime kjøring fra Namsos i Trøndelag. Og til tross for at de har  15 ansatte og 11 bergingsbiler, kan det likevel være en utfordring å dekke et stort geografisk område. Dette fører til at det kan bli lange vakter. 

-Vi prøver å planlegge godt, slik at vi kan hjelpe flest mulig på samme tur og prioritere rekkefølgen ut fra alvorlighetsgrad, sier Ole Henrik. 

Å jobbe om vinteren i snøvær, vind og kulde og kanskje med lite dagslys er utfordrende og setter ekstra krav til bilbergerne, men også til dem som driver med snørydding. Her finner du en enkel oversikt over Statens vegvesens krav til vinterdrift!

-Man kan komme til et punkt der man nesten går tom. Innimellom kommer man borti noen ekstra krevende oppdrag, som dødsulykker og vanskelige bilberginger. Da kommer erfaring godt med, sier Ole Henrik.

Og legger til at erfaring gjør at man blir tryggere i jobben og forhåpentligvis gjør en bedre jobb. Jeg tester hvert fall ikke grensene like hardt lenger.

Derfor har han alltid med seg ekstra klær i bilen og rikelig med mat. 

-Heldigvis er bilen utrustet med både seng og kaffetrakter. Det kan komme godt med for plutselig skjer det ting, så det gjelder å være forberedt på det verste. Et oppdrag som i utgangspunktet virker enkelt, kan bli mye tøffere enn man hadde seg for seg. Derfor gjelder det å være forberede seg på det uforutsette, sier Ole Henrik.

Det beste med jobben

Det er mange grunner til at Ole Henrik er fornøyd med jobben sin. 

- Arbeidsoppgavene er varierte og ingen dager er like. Jeg trives godt bak rattet og det må man dersom man skal jobbe som yrkessjåfør i en eller annen form, sier Ole Henrik. 

Likevel trekker han frem det å møte andre mennesker som det mest positive med jobben. 

-Det beste med jobben er alle folkene jeg møter og det å kunne hjelpe dem. Folk er ofte i en fortvilet situasjon. Kanskje har de kjørt av veien, det er vinter og det er kaldt ute. Da blir de veldig glade når vi kommer for å hjelpe. Det gir mening, sier Ole Henrik. 

Jobben byr også på utfordringer som gir mestringsfølelse. 

-Det er klart det er en befriende følelse å endelig få opp et kjøretøy på over 50 tonn som du har strevd med i over 12 timer for å få opp, sier Ole Henrik.08.Ole_Henrik (1)

Ole Henrik syns det beste med jobben er å møte mennesker og ha muligheten til å kunne hjelpe dem. Bilde: National Geographic.

Drivstoff og rekruttering

I løpet av et år blir det mange timer bak rattet og mange tilbakelagte kilometer. Bilene til Blengsli Bilberging kjører mellom 30.000-80.000 km i året og drivstoff er en stor utgiftspost.

-Våre biler har girkasser som hjelper oss å spare drivstoff, men det handler jo også om å bruke hodet når man er ute og kjører. Ha jevn hastighet, ikke bråbremse, rett og slett tenke litt økonomisk, sier Ole Henrik.

16.Jo Roger_and_Ole Henrik

Her er far og sønn Blengsli ute på oppdag. Foto: National Geographic.

 

Blengsli Bilberging er nå inne i sin 4. sesong av Vinterveiens Helter, og får mange direkte henvendelser fra folk som ønsker å jobbe for dem. 

-Ja, vi får en god del henvendelser fordi folk vet hvem vi er. Likevel opplever vi at det kan være vanskelig å få tak i godt kvalifiserte folk. Det som har fungert best for oss så langt er å bruke sosiale kanaler, som Facebook. Der treffer vi folk, sier Ole Henrik.

Vinterveiens Helter

Bengsli Bilberging har vært med i serien Vinterveiens Helter fra starten, og selv om Ole Henrik ikke er så glad i å se seg selv på tv, syns han det er spennende å være med i serien. Serien har fått internasjonal stjernestatus og har 155 millioner seere i Europa og Afrika. Og vises på tv i 172 land på 43 ulike språk. 

- Det er veldig gøy at serien har et så stort publikum og har spredd seg til så mange land. Vi syns det er flott at flere får innblikk i det som er et veldig spennende og krevende yrke, forteller Ole Henrik. 

Og legger til at selv nære venner har gjennom serier skjønt at yrket hans er mer krevende enn det de har trodd. 

Her kan du lese mer om Vinterveiens Helter! 

Vinterveiens Helter

 

Enklere planlegging

Jobber du med veivedlikehold og er klar for en enklere og mer lønnsom hverdag? Med EasyPlan holdes snørydderteamet oppdatert, skader unngås og administrasjonen automatiseres.

EasyPlan består av en App og en Kontorløsning utviklet av Tokvam for å gjøre vinteren enda enklere for profesjonelle innen veivedlikehold.

Prøv EasyPlan gratis i 30 dager. Fyll ut skjema så tar vi kontakt med deg for oppstart av demo.


 

Prøv EasyPlan gratis!
Hvis du har spørsmål om administrasjon, planlegging eller EasyPlan kan du gjerne ta kontakt med meg.
Telefon: 405 30 890
William F. Amundsen

William F. Amundsen EasyPlan