Innhold

Nyttige lenker

www.tokvam.no
Service og vedlikehold

Slik går du frem for å spare både drivstoffutgifter og slitestål

Du har sikkert hørt om at det er viktig med rett skyvlinje på snøplogen, men du har kanskje ikke tenkt over hvor mye penger du faktisk kan spare på å ha riktig innstilling.

Med høye dieselpriser blir det enda viktigere å tenke på å effektivisere drivstoff-forbruket. 

Vi har regnet ut at ved optimal innstilling på skyvelinjen på snøplogen kan du spare opptil 43 kroner i timen og redusere slitestålforbruket med 50 prosent. 

Vårt regnestykke

Hvis snømengden i plogen er 1000 kg og skyvlinjen er 2 grader vil dette kreve 95 kW ved en hastighet på 25 km/h.

Dersom skyvlinjen er 22 grader, øker effektbehovet til 106,8 kW ved den samme hastigheten. Dette er på grunn av at du med så mye vinkel på skyvlinje overfører 600kg av traktorens vekt til snøplogen. Forskjellen er altså 11,8 kW. Det er mye kraft. Og denne ekstra kraften tilsvarer et energiforbruk på 2,7 liter diesel hver time. Det vil si at du ender opp med å betale 43,20 kroner ekstra per time bare på grunn av denne innstillingen. 

I vårt regnestykke har vi tatt utgangspunkt i at dieselen koster 16 kroner per liter. 

Mye penger å spare med optimal skyvlinje

I en bedrift med 10 ansatte som jobber 7,5 timer per dag med plog blir det totalt 75 arbeidstimer. Dette vil da utgjøre en ekstra utgift på 3 225  kroner per dag, om vi bruker følgende utregning: 

43,20 kr x 75 timer = 3 240 kroner

Dette betyr med andre ord at dersom skyvlinjen er 22 grader hos alle førere snarere enn det optimale på to, betaler denne bedriften 3 240 kroner ekstra i dieselutgifter på bare en dag.

Skjermbilde 2020-01-02 kl. 13.42.42

Slik stiller du inn riktig skyvlinje

Utgifter til drivstoff er ikke det eneste du sparer på å ha optimal skyvlinje. Ved riktig innstilling vil du også slite mindre på slitestålet. Med 22 graders skyvlinje vil stålet slites 30 - 60% raskere enn ved 2 grader.  Så riktig skyvlinje vil også spare deg for kostnader på slitedeler.

Det er derfor lurt å lære opp alle ansatte i hvordan man stiller inn skyvlinjen! På Tokvams ploger har vi indikatorer som hjelper førerne med å kontrollere innstillingen. Har du en annen type plog uten indikatorer kan du lage egne. I brukerveiledningen til din Tokvam-plog finner du instruksjoner om hvordan du bruker indikatorene.

Om du ikke finner igjen din brukerveiledning så kan du laste den ned her!

Velg riktig kvalitet på slitestålet

Tokvam snøploger er utstyrt med Norviq 500 + slitestål. Med riktig kvalitet kan du forlenge levetiden på både slitestålet og snøplogen. Ønsker du å vite mer om slitestålet som er standard på Tokvam sitt brøyteutstyr?
I denne videoen forteller Herbjørn C. Haug fra Entrack mer om slitestål:

Finn utstyret som passer dine behov! 

Vi har snøfresere, snøploger og strømaskiner til alle typer bæremaskiner. Bredt utvalg i både størrelser og kapasitet.  

Vi gjør vinter enkelt - ikke la mangel på rett utstyr stoppe deg!

Se våre produkter her!
Uansett om du trenger deler til reparasjon eller skal investere i nytt utstyr har Tokvam forhandlere over hele landet som kan bistå. Finn din nærmeste forhandler her.
finn-kristian-1

Finn Kristian Tokvam Daglig leder, Tokvam AS