Innhold

Nyttige lenker

www.tokvam.no
Service og vedlikehold

Smøring av ditt Tokvam utstyr

Noe av det viktigste du kan gjøre for å ta vare på dine tokvam-maskiner er å sørge for jevnlig vedlikehold. Der spiller smøring en vesentlig rolle og i denne artikkelen vil vi gjennomgå hva som er viktig når du skal smøre maskinen.

Husk at alle Tokvam produkter har en brukerveiledning som forteller hva som skal smøres og litt info om type smøremidler.

Hvor ofte bør jeg smøre en snøfres eller snøplog?

Hvor ofte du bør smøre utstyret kommer an på miljøet utstyret går i. Også hva slags smøremiddel som brukes påvirker hvor lenge dette sitter på. Se smøremidlenes forpakning for mer informasjon om dette.

Spesielt etter vask er det viktig å smøre opp utstyret. Vasken har en tendens til å «skylle vekk» smøringen.

Husk å lag deg gode rutiner på vask og smøring, som ikke bare du følger, men alle som bruker maskinen.

Er det forskjell på behovet for å smøre en plog, fres eller strømaskin?

Igjen er det miljøet utstyret går i som bestemmer hyppigheten på smøring. En tommelfingerregel er at redskap med mye bevegelige deler treger mer smøring enn redskap med få bevegelige deler. I Tokvam forsøker vi alltid å designe produktene på en måte som gjør at det krever mindre smøring. Vår utstrakte bruk av rustfrie bolter et eksempel på dette.

En annen ting som er viktig å tenke på ved smøring er at smøremidlet presser ut vann og skitt av glideflatene, noe som forhindrer koorodering/rusting.

Husk at alle Tokvam produkter har en brukerveiledning som forteller hva som skal smøres, samt info om type smøremidler som kan brukes.

Hva bør man smøre kjeder med?

Det er mange ulike produkter for smøring av kjeder på snøfresere og andre maskiner. Girolje er generelt lurt å bruke på kjeder, fordi det er laget for å ligge innimellom på små trange plasser uten å sprenge ut eller ødelegge ved temperatursvingninger eller andre utenforliggende påvirkningsfaktorer.

Sagkjedeolje er det også mange som bruker, da denne fester seg meget godt på kjedene og er enkel å påføre.

Et tips for å komme godt til, som vi har fått fra en av våre kunder, er å borre et hull rett inn til kjedet på fresen og spraye gjennom dette med kjedespray mens fresen går. Som en tilleggs-operasjon samtidig som han smører. Merk at dette kan bryte med HMS regelverk.

Det er viktig å sjekke slakken på kjedene jevnlig, da disse strekker seg en del i starten. Det skal være en slakk på 1,5 til 2 cm på kjedene når du klemmer ned med tommel midt på kjedet (midt mellom kjedehjulene).

Få tilsendt brukerveiledning

Har du mistet produktinformasjonen? Vi sender den til deg.

Når du kjøpte din Tokvam maskin fulgte det med en brukerveiledning/brukermanual der du finner svar på det aller meste knyttet til vedlikehold av ditt produkt. 

Dersom du har mistet denne kan vi sende deg en ny.  Alt du trenger å gjøre er å sende oss serienummeret på ditt produkt, så vil du motta riktig brukerveiledning på epost. 

Hvor finner jeg serienummeret?

Serienummeret finner du på den gjeldende maskinen. Hvis du vil bestille for flere produkter, kan du oppdatere siden og sende inn skjema på nytt.

 

Bestill  brukerveiledning