Innhold

Nyttige lenker

www.tokvam.no
Administrasjon og drift
Service og vedlikehold

Hva trenger du for et godt resultat?

Mange av våre kunder er svært flinke til å ta vare på utstyret de kjøper av Tokvam, ved å reparere mindre overflateskader med det samme. Enten ved enkel rustbehandling eller hel eller delvis lakkering. Vi får ofte spørsmål om både fargekode på vår Tokvam-lakk, og tips til hvordan man oppnår beste resultat. Vi har derfor samlet noen av våre kunders beste lakkeringstips.

Det er viktig å understreke at informasjonen i denne artikkelen er ikke måten vi på Tokvam selv lakkerer, da vi jobber med nye produkter og har lakkeringshall og utstyr for stordrift. For dere som har færre maskiner og arbeider i en garasje eller låve er det derimot de tipsene våre mest erfarne kunder kan gi som vil være interessante. Har du andre erfaringer eller gode tips og råd du vil dele så send oss gjerne en liten filmsnutt eller beskrivelse av hvordan DU lakkerer og vedlikeholder dine produkter. Så vil vi mer enn gjerne dele det videre med andre snøhelter. 

 

Før du starter bør du sikre at du har et godt sted å jobbe:

  • Et sted som er mest mulig fritt for støv. Her løser folk det på ulike måter.
  • Mulighet for vanning av gulv og overflater for å unngå at partikler svever og fester seg i lakken.
  • God ventilasjon, både for eget velbefinnende og jevn tørkeprosess.

Sliping og grunning av mindre områder

  1. Vask området du skal lakkere grundig.
  2. Slip ned det skadede området med sliperondell eller sandpapir. Dersom du kun skal lakkere et mindre område trenger du ikke slipe et større område enn nødvendig. Det gir deg kun mer arbeid. Anbefalt korning er P180. Vi ønsker å presisere at om man ønsker å gjøre en større lakkreparasjon eller en omlakkering bør produktet sandblåses. Sandblåsing gir den beste overflaten før lakkering.  
  3. Avfett deretter område som skal lakkers med avfetting, tynner eller silikonfjerner slik at det er fritt for møkk og støvrester.

Lakkering og fargekoder

Når grunningsarbeidet er gjort kan du legge på base (i samme farge som lakken) slik at den dekker grunningen. 

  1. Påfør lakk på et område litt større en det området du har slipt ned (5-10 cm overlapp). Vi anbefaler å bruke en lakk med rustbeskyttelse i. Da slipper man å bruke grunning for rustbeskyttelse.  Ved å ta kontakt med våre forhandlere så kan vi tilby en passende lakkering for dette. Spør etter Tokvam artikkelnr 11343 (rød) og 21221 (sort) for flikklakk på boks, eller artikkelnr 14261 (rød) og 14262 (sort) for spraylakk. Bengalakk eller Quicklakk fra en lokal fargehandel vil også fungere.  
  2. La det tørke i angitt temperatur (se lakkboks) i 24 timer. 

Riktig fargekode for din Tokvam-maskin er Rød RAL 3000 og Sort Ral 9005.

Lakkering av hele produktet

Enkelte ganger kan det være hensiktsmessig å lakkere opp hele utstyret, avhengig av hva slags slitasje det har vært utsatt for.

For eksempel dersom du kjører en strømaskin med  salt eller saltblandet strøgrus i din strømaskin. Saltblandet strøgrus kan føre til skader som medfører rust. Først lager grusen hull i lakk ved gjentatt mekanisk påkjenning (sten mot stål) og deretter vil saltet jobbe for å forverre de skadene som grusen har forårsaket. I slike tilfeller kan det være behov for en større lakkeringsjobb etter en lang sesong. 

For normal slitasje er likevel sandblåsing og lakkering av hele maskinen mer arbeid enn man får igjen for. 

Last ned vår lakkeringsguide

Få tilsendt brukerveiledning

Har du mistet produktinformasjonen? Vi sender den til deg.

Når du kjøpte din Tokvam maskin fulgte det med en brukerveiledning/brukermanual der du finner svar på det aller meste knyttet til vedlikehold av ditt produkt. 

Dersom du har mistet denne kan vi sende deg en ny.  Alt du trenger å gjøre er å sende oss serienummeret på ditt produkt så vil du motta riktig brukerveiledning på epost. 

 

Bestill  brukerveiledning

Vi har et stort forhandlernettverk som sikrer deg god og rask tilgang på service og deler.

finn-kristian-1

Finn Kristian Tokvam Tokvam AS