- Vi i H. Fjeldstad driver såpass stort at er det en veldig fordel for oss å ha eget verksted. Vi kan reparere og vedlikeholde alt utstyret selv og forlenge levetiden på snørydderutstyret, sier Halvor Mørck.
-Vi leier i inn bønder med traktorer, men H. Fjeldstad stiller med snørydderutstyret. Alt dette utstyret krever både vedlikehold og reparasjon, og i vår bedrift ville det ikke fungert godt uten eget verksted, forklarer Mørck.
Han er utdannet landbruksmekaniker og kan skru det meste, men har også mange timer i traktoren hver vinter.
-Heldigvis har vi mange dyktige medarbeidere på verkstedet som tar seg av det praktiske arbeidet med å vedlikeholde og reparere utstyr, sier Mørck. Foto: H. Fjeldstad AS.
-Selv om vi er opptatt av å reparere gammelt utstyr er det viktig å ikke blir så opphengt i vedlikehold at vi ikke får med oss nyhetene som dukker opp. Det er jo alltid moro med nytt snørydderutstyr, men det er viktig å kjøpe utstyr som passer til den jobben man skal utføre, sier Mørck.
H. Fjeldstad AS har for eksempel gått over til tallerkenspreder på strøing for å få større kapasitet og bli mer effektive.- I stedet for en gammeldags valsespreder bak traktoren, så kan man kjøre seks meters arbeidsbredde når man kommer inn på en stor plass, sier han.
Ved å investere i utstyr av god kvalitet, slipper man også å bytte så ofte.
-Når det gjelder kvalitet er Tokvam sine produkter helt i toppen. For oss er det viktig at utstyret varer, sier Mørck.
Her kan du leser mer om når det lønner seg å reparere utstyr kontra investere i nytt snørydderutstyr.
Foto: H. Fjeldstad AS.
-Når man har eget verksted vil det gjerne lønne seg å vedlikeholde gammelt utstyr fremfor å kjøpe nytt. Men da må man være forberedt på å bruke mye tid og penger på vedlikehold, sier Mørck.
Det er dessuten alltid et krysningspunkt for når det er verdt å reparere gammelt utstyr og heller investere i nytt utstyr.
- Det hjelper lite å kunne skru om det snør som bare det ute og fresen står sånn at man ikke får gjort jobben min ute hos kunden, sier Mørck.
- Når utstyret er så nedslitt at det begynner å ryke for mye og man må til med store reparasjoner for å få det til å holde, så kan man lure på om det hadde vært lurt å bytta littegranne før, sier Mørck.
- Dersom jeg var en enmanns brøytebedrift eller vi ikke hadde tilgang på eget verksted, så ville jeg nok ha vært mer hissig på å ha mer nytt utstyr, forklarer Mørck.
- Eller dersom vi jobbet under krevende værforhold der driftssikkerheten blir en viktig faktor.
-For oss i H.Fjeldstad er det et poeng å vedlikeholde det vi har og ikke drive å bytte for mye. Noen ganger har vi solgt gammelt utstyr når vi har kjøpt nytt. Men vi har stort sett utvida såpass at vi har beholdt det gamle selv om vi har investert i nytt utstyr. Det er alltid godt å ha en snøfreser i reserve, sier Mørck.
-For å redusere ståtiden på vinteren og forlenge levetiden på utstyret, utnytter vi sommeren godt til service og vedlikehold, forteller Mørck.
- Vi går nøye gjennom utstyret, reparerer, bytter slitte deler og smører opp utstyret. Gjør man litt hvert år, så blir ikke utstyret helt utslitt og må kaseres, sier Mørck.
Han påpeker at det er viktig å gjøre en grundig jobb om sommeren slik at utstyret er i orden når sesongen starter.
-Vi har snøfresere som er 25 år gamle og som fortsatt er i full drift. Tar man godt vare på utstyret forlenger man levetiden og det kan vare i veldig mange år, sier han.
Copyright 2024 | Tokvam AS