Innhold

Nyttige lenker

www.tokvam.no
Investering
Administrasjon og drift
Service og vedlikehold

Årets vinter har vært ekstrem

-Vintersesongen 2019-2020 var ekstrem. Vi har ikke hatt så mye snø hos oss på over 80 år. Brøytekantene har flere steder vært over fire meter høye og det har stort sett snødd og blåst hver eneste dag. Da er det avgjørende at utstyret fungerer til enhver tid og at vi kan stole på at det holder. Derfor har vi valgt å bruke utstyr fra Tokvam, sier Even Rygg.

en ekstrem vinter

Foto: Mehanken AS

Krevende forhold

Rygg er daglig leder i Mehanken AS og har Hallingdal som sitt kjerneområde og driver med brøyting høyt til fjells, ved starten av Hardangervidda. 

-Vi driver høyt til fjells og er veldig værutsatt, så det er viktig å kunne stole fullt på utstyret. I år har vi brøyta hver eneste dag fra 1. nyttårsdag til palmehelga. Det har snødd og blåst og vi har vært nødt til å bruke gravemaskiner for å åpne enkelte veier og ta ned skjæringer, forklarer han. 

IMG_2110IMG_3511

Under slike forhold er tid dyrebar og det er viktig å unngå driftsstans. 

-En time tapt får man ikke tatt inn igjen. Da er man en time forsinket for alle som skal ut på slalomski eller ut på butikken om morgenen, sier Rygg. Han er opptatt av å unngå driftsstans for å skape forutsigbarhet for kundene og trygge sikkerheten til sine ansatte. 

Har vært en ekstrem vinter

-Jeg har aldri vært borti en så ekstrem vinter som vi har hatt denne sesongen. Vi har hatt noen vintre der vi har brøytet nesten hver dag, men ikke de store mengdene med snø som vi har hatt i år. Med slike mengder snø blir brøytekantene veldig høye, sier Rygg. Det fører til mye arbeid dersom veiene føyker igjen.

- Vi har blant annet måttet slå inn speilene på traktorene fordi brøytekantene har vært høyere en traktoren. 

-Vi har valgt å begynne med brøyting fordi vi er glad i snø, vær og vind, men det kan til tider være krevende. Noen ganger ligger vi på grensa til det umulige, i forhold til å kunne brøyte veiene i det hele tatt. Da er det viktig å kunne stole på at utstyret holder, sier Rygg

Skjermbilde 2020-06-30 kl. 15.11.42

Foto: Mehanken AS.

Ny kontrakt krever nytt utstyr

-Vi bytter utstyr med fem års intervaller, selv om ikke utstyret er nedslitt. Med riktig vedlikehold kunne vi hvertfall kjørt det i 10 år, så solid er utstyret til Tokvam. Investering i nytt utstyr skjer blant annet fordi et anbud som regel setter som krav at utstyret ikke skal være eldre enn fem år, sier Rygg. Noe av det brukte utstyret beholdes i reserve, og noe selges videre.

Les mer om når det lønner seg å reparere utstyr kontra investere i nytt snørydderutstyr her. 

IMG_4518

 

Tokvamutstyr holder seg godt i pris

-Når vi får nytt utstyr, selger vi det eldste utstyret og beholder det nyeste i reserve, forteller Rygg. Ved å investere i kvalitetsutstyr er man sikret å få en god pris for utstyret når man selger det videre. 

-Siden vi ikke har eget verksted, er vi avhengig av å ha utstyr i backup, som vi kan bruke når noe må repareres. 

Les mer om fordelen ved å ha eget verksted her! 

-I en oppstartsfase er det vanlig å ha akkurat det utstyret man trenger. Etterhvert så kjøper man kanskje en ny fres uten å selge den gamle, på den måten har man er reservefres. Vi har dobbelt sett med utstyr. Både fordi noen freser fungerer best på ulike typer snø, men også fordi  om noe skulle skje så kjører vi bare innom garasjen og henter en ny, sier Rygg.

Skjermbilde 2020-06-30 kl. 15.11.14

Foto: Mehanken AS.

Lønnsomt og driftsikkert

-En av fordelene ved nytt utstyr er at man slipper å bekymre seg for unødvendig driftsstans, og at man kan være trygg på at det ikke kommer noen store reparasjonskostnader med det første dersom man kjører vanlig og vedlikeholder utstyret godt, sier Rygg. 

Nytt utstyr gir også en økonomisk trygghet ved at man vet prisen på den nye fresen og vet hvilke utgifter man må forholde seg til. 

-Nytt utstyr bruker gjerne mindre drivstoff per kubikk snø og gir et bedre brøyteresultat. For eksempel har Tokvam har utviklet en ny type tut som kaster snøen veldig mye lenger. Dette er en stor fordel for oss som har så høye brøytekanter og er avhengige av å få snøen lengst mulig vekk. 

Rygg ser både fordeler og ulemper ved å reparere utstyr i stedet for å bytte det ut. 

-En fordel ved å reparere er at du får tilbake det utstyret du kjenner godt og er vant med, sier Rygg. -Men det er ikke sikkert at du får det like bra som det var. Pluss at det kan ryke igjen.

IMG_1984 Foto: Mehanken AS. Les Tokvam sine tips til service og vedlikehold her.

Tokvam - lidenskap for faget

-En av grunnene til at vi velger Tokvam sine produkter er fordi det har god kvalitet og er enkelt å vedlikeholde. Tokvam har en del løsninger som gjør det enklere i daglig bruk, for eksempel så er det fort gjort å bytte slitestålet. Samtidig er det konstruert slik at man får utnytta mye mer av slitestålet før det må byttes. Det gjør at kostnaden per stål nesten blir halvert sammenlignet med andre, forklarer Rygg. Les mer om beregningen av slitestål. 

Rygg anbefaler utstyr fra Tokvam. 
-Utstyret er grovt dimensjonert og man kan føle seg trygg på at det holder. Samtidig er Tokvam lidenskapelig opptatt av faget sitt. Det virker som de alltid er på jakt etter måter de kan forbedre utstyret og det skaper en trygghet for oss som skal bruke det, sier Rygg.

Beregn når det lønner seg å investere

Tokvam har laget en investeringskalkyle som gjør det enkelt for deg å finne ut når det lønner seg å investere i nytt utstyr eller reparere gammelt utstyr. 


 

Last ned investeringskalkyle